LIDTFEDT.DK
Forbrænd fedt med PULSTRÆNING

Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!Farvel Fedt
På DR-TV havde de i efteråret 2000 en udsendelse som handler om det at tabe sig (Farvel Fedt). Foruden at snakke om en fornuftig kost og spisevaner, dyrker deltagerne også motion for at tabe sig.

Hvis du vil læse mere om DR-TVs program Farvel Fedt, så er der udgivet en bog om det, som kan købes her. I denne bog, kan man læse om hvordan man kommer igang med pulstræning og ikke mindst, hvordan du taber dig ved at spise fornuftigt og fedtfattigt. Besøg e-boghandel.dk og køb bogen.

I programmet benytter man til motionsdyrkningen noget, de kalder pulstræning. Det går kort sagt ud på, at dyrke motion, så man forbrænder mest mulig fedt. Det primære mål er altså ikke at få muskler, men at tabe sig.

Ideen er, at man ikke skal overanstrenge sig, når man dyrker motion. Som lederen af programmet (Claus Styker - aktuel igen her i foråret 2001, i DR-TV med programmet Go' motion tirsdag kl. 19:30) udtrykker det, så skal man kunne føre en almindelig samtale, mens man dyrker motion. Man skal ikke være så forpustet, at det ikke er muligt. Allerede her kan man se, at det ikke bare gælder om at anstrenge sig så meget som muligt.

Det er nemlig sådan, at man mister mest fedt, når man dyrker motion på et niveau, der gør at ens puls ikke er alt for høj. Faktisk kan man regne det interval ud, hvor ens puls skal være, for at man får den optimale fedtforbrænding ud af træningen. Formlen ser sådan ud:

Minimum: hvilepuls + ((maxpuls-hvilepuls) * 0,6)
Maksimum: hvilepuls + ((maxpuls-hvilepuls) * 0,7)

Denne formel gælder dog kun personer, som ikke har motioneret i længere tid. Hvis man indtil nu har motioneret jævnligt, skal man istedet for gange med 0,65 og 0,75 for at finde ens fedtforbrændingsinterval.

Hvilepuls er den puls, man har, når man er helt afslappet. Måles fx. om morgenen eller når man ligger og slapper af foran TV'et

Maxpuls er den puls, man maksimalt kan komme op på. Det vil sige, at man skal anstrenge sig ekstremt meget (fx. varm godt op med løb i 20 minutter [ vigtigt!] - løb derefter 500 meter alt hvad du kan og så de sidste 30 sekunder skal du løbe op ad en bakke) og så måle ens puls. I "Farvel Fedt" anbefalede de, at man tog til sin læge for at få foretaget et helbredstjek, inden man dyrkede motion.

Skal jeg dyrke en bestemt form for motion?
Nej - det er meget mere vigtigt, at du finder en motionsform, som du kan lide, og at du dyrker den regelmæssigt og i dit pulsområde

Du skal nemlig dyrke motion mindst 4 timer om ugen. Det kunne f.eks. være 1/2 time hver dag og en ekstra 1/2 time om søndagen.

Derudover er det vigtigt, at når du dyrker motion, skal din puls være i dit fedtforbrændingsområde. Vil du ikke investere i en pulsmåler (500-1.000 kr), så kan du bruge tommelfinger reglen, at du skal motionere, så du lige præcis stadigvæk kan føre en normal samtale - sådan næsten uden besvær

Hvordan måler jeg min puls?
Det er ikke altid lige let at måle ens puls. En af de vigtige ting er, at man ikke skal prøve at måle ens puls ved at bruge tommelfingeren.

Nogen måler deres puls på halsen, men jeg synes, det er nemmere at måle den i håndleddet. Jeg tager min pegefinger og langefinger på højre hånd og placerer dem et godt stykke til venstre for midten af håndleddet på venstre hånd. Venstre hånd vender, så håndfladen er opad. Man skal måle helt tæt ved hånden. Man måler så hvor mange pulsslag der fx. er på 15 sekunder. Det tal gange man så med 4. Hvis man vælger at måle i 30 sekunder, skal man naturligvis kun gange med 2 og hvis man måler et helt minut, behøver man ikke at gange med noget.

Eksempel:
Hvis man nu har målet ens egen hvilepuls til 70 og ens maxpuls til 160 så ser beregningen sådan ud (hvis man er utrænet):

Det vil sige, at for at forbrænde mest mulig fedt, så skal denne person dyrke motion med en puls mellem 124 og 133.

Hvis du har fundet ud af din hvilepuls og din maxpuls, så kan du nu regne det puls-interval ud, hvor du skal dyrke motion for at tabe mest mulig fedt. Du kan også benytte følgende regnemaskine:

Tast først din hvile og maksimums puls ind:
Indtast hvilepuls:
Indtast makspuls:
Beregnet pulsinterval ved optimal fedtforbrædning:
Utrænet person:
Minimumpuls:
Maksimumpuls:
Trænet person:
Minimumpuls:
Maksimumpuls:

Smarte pulsmålere
Det er jo ikke særlig nemt hele tiden at måle ens puls, mens man f.eks. løber. Derfor er det en god tommelfinger regel, at man ikke skal dyrke motion "hårdere" end at man stadigvæk kan føre en almindelig samtale.

Hvis det er, at man er ude efter en lidt mere effektiv metode, kan man købe en pulsmåler. Det er en smart teknisk dims, som er nem at anvende. Den består af 2 dele. Nemlig en sender, som du sætter fast på brystkassen og som måler din puls og en modtager, som ligner et almindeligt armbåndsur. Ved nogle af pulsurene får man også et monteringskit med, som kan bruges til at sætte pulsuret fast på styret af en cykel. Rent faktisk er nogle af disse monteringskit blot et stykke skumgummiagtig noget, så man kan bruge pulsurets rem til at sætte det fast på cykelstyret.

Det er modtager, som hele tiden viser din aktuelle puls. På de allerfleste modeller, kan man så taste det pulsinterval ind, som man ønsker at dyrke motion ved, og så holder modtagere så øje med, om du er over eller under dette interval, og fortæller dig så tydeligt (fx. med en pil op/ned eller alarm) om du skal sætte tempoet op eller ned

Blandt de mange pulsure som findes på markedet, er det især producenterne Polar og Cardio Sports som laver gode pulsure.Hvis man ønsker at købe et godt begynder pulsur så kan man fremhæve Polar Pulsur F4 eller Polar Pulsur F6. Til de mere krævende er et godt pulsur Polar Pulsur F11 og til dem som vil have alle funktioner inklusive GPS måler findes Garmin Forerunner 305 Pulsmåler/GPS

Polar Pulsur F4
Har alle grundfunktioner en pulsmåler skal have. Desuden kan den måle hvor mange kalorier du har forbrugt i forbindelse med din træning. Den kan både måle kalorie forbruget ved det du laver nu, samt dit samlede kalorie forbrug over længere tid (fx. en uge). Forbruget af kalorier skal tages med forbehold. Som ved alle beregninger, er mennesker ikke ens. Der er derfor tale om gennemsnitstal, som ikke nødvendigvis passer perfekt på dig. Dermed ikke sagt at man ikke kan bruge funktionen, man skal bare være opmærksom på nøjagtigheden. Man vil dog altid kunne bruge den som forholdsberegner - nemlig om noget fobrugere flere kalorier end andet og om man har opnået det samme som i sidste uge. Man kan taste ens nedre og øvre pulsgrænse ind, og pulsuret vil så give alarm (både visuelt og med lyd) når man kommer over eller under ens puls-zone. Pulsuret findes i en herre og en dame udgave (kun design forskel).

Polar Pulsur F6
I forhold til en F4 får du bl.a. en funktion Polar kalder OwnZone, som på grundlag af indtastede data og de nuværende form giver forslag til opvarmning, træningsrytmer og træningszoner. Den har desuden bedre funktioner til at flytte data fra pulsuret til en computer samt hvilke data der kan flyttes og gemmes. Alt i alt en del flere informationer som er interessante - men som man som helt nybegynder ikke helt ved hvad man skal bruge til. Når man bliver mere erfaren kan det dog være interessant og måske endda styrke interessen for træningen. Denne model findes i en uni sex version og i en kvinde version (igen kun design forskel).

Polar Pulsur F11
Et virkeligt godt pulsur med rigtig mange ekstra funktioner. Både med træningsprogrammer og log-bøger over din træning. Her får man et pulsur som kan alt det man får brug for - og lidt til. Det ikke bare understøtter ens træning - den gør træningen bedre, mere effektiv, lettere og mere interessant. Modellen findes igen i en dame version og i en herre / unisex version

Garmin Forerunner 305 Pulsmåler/GPS
Her findes en pulsur som ikke kun er et pulsur. Det er også en GPS modtager og på den måde behøver man ikke mere gætte sig til, hvor langt man har løbet eller hvor hurtigt. GPS modtager virker nøjagtig som en bilnavigation - og dermed ved uret hele tiden hvor det er og hvor hurtigt det bevæger sig. Efter en træning kan den derfor fortælle dig hvor langt du har løbet og hvor hurtigt. Den kan også fortælle dig hvad din puls har været på de forskellige strækninger. Som et plus vil den også vide, om der på din rute har været stigninger eller fald. Med indbyggede programmer som tager hensyn til mange af disse faktorer samt din puls, får din træning en ekstra dimension. Se mere om det meget avancerede pulsur Forerunner 305 hos billigsport24


reklame